Katarzyna Płachytka

Jestem psychologiem i psychoterapeutą. Ukończyłam psychologię na Uniwersytecie Gdańskim oraz Szkołę Trenerów i Psychoterapeutów Gestalt w Krakowie ( szkoła posiada akredytacje europejskich stowarzyszeń EAGT i EAP ). Uczestniczyłam również w licznych szkoleniach i warsztatach z zakresu interwencji kryzysowej, przeciwdziałania przemocy, pracy z rodzinami, pracy z ciałem, ze snem. Od kilkunastu lat pomagam osobom potrzebującym psychoterapii, pomocy w kryzysach psychicznych oraz poszukującym rozwoju osobistego.

Terapię prowadzę w nurcie Gestalt należącym do terapii humanistyczno – doświadczeniowych. Pracuję z grupami rozwojowymi dla kobiet oraz indywidualnie z osobami dorosłymi i wchodzącymi w dorosłość, chcącymi zrozumieć siebie, cierpiącymi z powodu straty, depresji, traumy, lęków, obniżonego nastroju, zaburzeń osobowości, niskiego poczucia wartości, doświadczającymi trudności w relacjach osobistych i zawodowych. Każde spotkanie w gabinecie z drugim człowiekiem jest dla mnie niepowtarzalną podróżą, w której towarzyszę osobie będącej w procesie terapeutycznym w poznawaniu siebie ( swoich uczuć, potrzeb, wrażeń z ciała ), w pokonywaniu trudności, zamykaniu niedomkniętych spraw, leczeniu traum i wprowadzaniu satysfakcjonujących zmian w życiu. Największą wartością w pracy terapeutycznej jest dla mnie możliwość spotkania w autentycznej relacji ”Ja” – ”Ty” W takiej relacji mogą powstać sprzyjające warunki do brania odpowiedzialności za własne wybory, do kierowania własnym życiem w poczuciu wolności, a nie pod presją powinności. Twórcze zmiany zachodzące podczas terapii pozwalają pełniej żyć, w zgodzie ze swoim potencjałem i możliwościami. W swojej pracy terapeutycznej kieruję się kodeksem etycznym EAGT. Uczestniczę również w regularnej superwizji.

Wieloletnie doświadczenie zawodowe zdobywałam pracując indywidualnie i grupowo z osobami
dorosłymi, młodzieżą, dziećmi, rodzinami w różnych placówkach : Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej , Szpitalu Psychiatrycznym w Koszalinie, Domach Pomocy Społecznej, Zakładzie Opiekuńczo – Leczniczym, w Punkcie Interwencji Kryzysowej w Sopocie oraz w prywatnym gabinecie.

Poza pracą uwielbiam podróżować, poznawać nowe miejsca, ludzi i ich zwyczaje. Moją pasją jest ruch, a zwłaszcza taniec i bieganie. Lubię również zatrzymać się i pomedytować w kontakcie z naturą.

Bardzo doświadczona terapeutka.Ciepły człowiek, z dużą cierpliwością i spokojem.Sama jej obecność jest kojąca. Pozwala poczuć się bezpiecznie i swobodnie.Jej przenikliwe uwagi naprowadzają na właściwą drogę, a poczucie humoru sprawia,że nawet praca nad najtrudniejszymi tematami jest możliwa.Polecam !
K.M.

Katarzyna Płachytka - ZnanyLekarz.pl