Konsultacja psychiatryczna

Konsultacja psychiatryczna – co to jest i jak się do niej przygotować?

Konsultacja psychiatryczna to rozmowa z lekarzem specjalistą lub w trakcie specjalizacji  w dziedzinie psychiatrii, który zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem zaburzeń psychicznych. Celem konsultacji jest zrozumienie problemu pacjenta, ocena jego stanu zdrowia psychicznego i zaproponowanie odpowiedniego sposobu leczenia.

Konsultacja psychiatryczna może być potrzebna w różnych sytuacjach, np. gdy:

– odczuwamy smutek, przygnębienie, poczucie winy lub bezradności

– mamy trudności z koncentracją, pamięcią lub codzienną aktywnością

– cierpimy na bezsenność, lęki, napady paniki lub fobie

– doświadczamy halucynacji, urojeń lub myśli samobójczych

– mamy problemy z uzależnieniami od alkoholu, narkotyków lub hazardu

– przechodzimy kryzys życiowy, np. rozwód, śmierć bliskiej osoby lub utratę pracy

– chcemy poprawić jakość naszych relacji z innymi ludźmi

– potrzebujemy wsparcia w trudnych sytuacjach emocjonalnych

Jak przebiega konsultacja psychiatryczna?

Pierwsza konsultacja psychiatryczna nie odbywa się według konkretnego, z góry ustalonego schematu. Polega ona przede wszystkim na swobodnej rozmowie psychiatry z pacjentem. Mimo to można znaleźć kilka stałych elementów każdej wizyty:

– przedstawienie się lekarza i zapoznanie się z pacjentem
– wyjaśnienie celu i zasad konsultacji
– zadawanie pytań dotyczących zgłaszanych dolegliwości, ich przebiegu i wpływu na życie pacjenta
– zbieranie informacji o historii choroby pacjenta, jego rodzinie i środowisku
– ocena stanu psychicznego pacjenta za pomocą różnych metod, np. testów, obserwacji lub rozmowy
– omówienie diagnozy i możliwych opcji leczenia
– udzielenie odpowiedzi na pytania i wątpliwości pacjenta
– ustalenie planu dalszej współpracy i terminu kolejnej wizyty

Pierwsza konsultacja psychiatryczna jest najdłuższa i najbardziej szczegółowa. Trwa ona około 40 minut i służy do zapoznania się z pacjentem i jego problemem. Kolejne wizyty są krótsze i trwają około 20 minut. Są one poświęcone na ocenę postępów leczenia, ewentualną modyfikację dawek leków lub zmianę strategii terapeutycznej.

Jak się przygotować do konsultacji psychiatrycznej?

Konsultacja psychiatryczna nie wymaga specjalnego przygotowania ze strony pacjenta. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

– być szczerym i otwartym w rozmowie z lekarzem – nie ukrywać ani nie bagatelizować swoich problemów
– być gotowym na zadawanie i odpowiadanie na różne pytania|
– nie bać się pytać o to, czego nie rozumiemy lub co nas niepokoi
– zabrać ze sobą aktualną dokumentację medyczną, jeśli taką posiadamy – np. wyniki badań, skierowania, recepty, zaświadczenia
– poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach, suplementach lub ziołach – niektóre z nich mogą wpływać na działanie leków psychiatrycznych lub powodować niepożądane interakcje
– ubrać się wygodnie i stosownie do pogody – konsultacja psychiatryczna może być stresująca i wywoływać różne reakcje fizjologiczne, np. pocenie się, dreszcze czy drżenie
– przyjść na czas lub wcześniej – spóźnienie może skrócić czas konsultacji lub spowodować jej odwołanie
– zabrać ze sobą dowód osobisty i kartę ubezpieczenia zdrowotnego – są one potrzebne do rejestracji i wystawienia dokumentów medycznych

Podsumowanie

Konsultacja psychiatryczna to ważny krok w dbaniu o swoje zdrowie psychiczne. Nie należy się jej bać ani odkładać na później. Lekarz psychiatra to specjalista, który może pomóc nam zrozumieć nasz problem, postawić diagnozę i zaproponować skuteczne leczenie. Konsultacja psychiatryczna może odbywać się stacjonarnie lub online. W naszej placówce zdecydowanie preferujemy wizyty stacjonarne.

Gdynia Karwiny

ul. Wschodnia 1C/16